Clockwise from below:

 

Image of garden prior to commencement of works, completed scheme of Indian sandstone terrace with raised timber sleeper borders/seating followed by Indian sandstone edged hoggin path and lawn.  3D Visualisation of garden concept

SIMON LAPINSKI

landscapes and gardens

c  copyright 2012 simon lapinski landscapes and gardens. all rights reserved - somerset west western cape south africa

Email: [email protected]     Cell: 071 434 1611     home     about     portfolio     services     blog     contact

Link button Link button Link button Link button Link button Link button green facebook green twitter

home

blog

services

about

contact

Link button Link button Link button Link button Link button Link button

portfolio

Link button

Wandle Road, Hackbridge

Brief

Link button

Design development

The original garden with an area of 4.1 x 18.5m was composed of a reconstituted paved terrace divided by lines of block paving, a rectangular section of lawn and a space of gravel around existing shed which led to the rear gate.  The appearance of the gardens looked tired and neglected and its new owners requested a concept that utilised its long, narrow form; renovating the space into an outdoor area that provided an inviting, practical and low maintenance garden which the whole family could appreciate and enjoy.  The basic features within garden remained the same, with revisions to material type and additions of a connecting pathway, plant coverage and raised planters. The entry from house to garden is via a 1.1 x 5m passageway, which is met by two 150mm step risers onto the single plane of the garden.  

An outhouse/storage room

is located 3m immediately to the right of the steps and it was decided to extend the level of the passageway by 1m to improve access and movement of items between house and outhouse.  The light, warm tones of 'Mint' Indian sanstone pavers laid randomly coursed were selected for the passageway and terrace to inject colour and provide a natural stone finish to compliment the adjacent shades and organic material quality of the timber sleepers used to create the raised planters/seating.  From the terrace a hoggin path composed of compacted crushed limestone chippings retained and edged with Indian sandstone setts supplies all year dry access to the rear garden shed and absorbent platform for proposed braai.  The end of the hoggin path greets a smaller Indian sandstone terrace butting against shed, which follows another hoggin path to the rear  garden gate. The left side of the garden starting from the main paved terrace finds a mirroring 680mm wide raised timber planter/seating  structure that runs into two descending sleeper framed planters.  These planters follow a ground level border edged with sandstone setts which contains an existing Eucalyptus tree providing shade to a paved pad and bench.  From the bench, a three tier raised sleeper planter ascends up to the garden shed to balance the previous forms.  Finally the varigated leaves of the evergreen underplanting lighted the shade of the existing silver Willow leaved pear tree.  The planting scheme was based around  low maintenance evergreen grasses and ground cover plants whose varying foliage shades of variagation, bold greens, blues, silvers, reds and purples helped to generate a vibrant warmth to compliment the overall garden scheme.  Please click on space bar below to view presentation sheets.

website by simon lapinski

Screen shot 2012-07-09 at 05.20.45 Screen shot 2012-07-09 at 05.24.58 Moonfruit B image reduction

Design solution for long, narrow garden of Victorian cottage terrace for young family who desired practical, low maintenance outdoor space.